ANIVERSARE – 4 ani cu Kia Niro

Finalul aniversărilor din decembrie, despre care scriam recent că este luna în care cei mai mulți colegi au demarat colaborarea la proiectul Electromobilitate, l-am rezervat pentru Tibi și Kia Niro (București).

Începând din decembrie 2020, Tibi ne-a trimis sistematic date culese de la bordul mașinii, impresii din călătorii electrice spectaculoase și din excursii de sfârșit de săptămână. Cu schiurile, bicicletele sau cutia de bagaje pe mașină, a dovedit că ”electrica” poate fi utilizată în prezent pe distanțe lungi, aproape la fel de simplu ca pentru deplasările zilnice.

Din start trebuie știut că Tibi nu a beneficiat de încărcare acasă și a cules electronii necesari din rețele publice, un aspect la care vom reveni mai în detaliu analizând costurile cu energia electrică din ultimii doi ani.

Dar inainte de statistici și socoteli, trebuie să spunem că Tibi este implicat într-un alt proiect major dedicat automobilelor de tot felul, în colaborare cu echipa de profesioniști de la Autocritica. Prin puntea creată între jurnaliști și fotografi de meserie și proprietarii-voluntari implicați în proiectul Electromobilitate, Tibi a creat oportunitatea participării reale și virtuale la marile călătorii electrice organizate de Autocritica în 2023 și 2024.

MULȚUMIM Tibi pentru îndelungata colaborare la proiectul Electromobilitate și fereastra deschisă spre jurnalismul auto profesionist.

Kia Niro după patru ani

Chiar dacă a avut ocazia să relateze experiențe de la volanul numeroaselor modele 100% electrice implicate în raidurile organizate de Autocritica (lista articolelor publicate pe blog la final), în viața de zi cu zi electro-mobilul de încredere a rămas Kia Niro, de care am auzit doar lucruri bune după 4 ani și mai mult de 70.000 km la bord.

Primele date transmise în decembrie 2020 indicau un parcurs de 2321 km cu un consum mediu de 17.8 kW/100 km. Au urmat 208 rapoarte incluse în monitorizarea săptămânală și lunară a singurului Niro rămas în proiect până la finalul anului 2024.

Două excursii lungi în februarie 2023 și iulie 2024, ne-au dat ocazia unei analize mai amănunțite a costurilor pe parcursul călătoriilor în străinătate.

In plus, alături de variația sezonieră obișnuită între lunile reci și cele mai calde, am identificat două vârfuri de consum în februarie și martie 2023, care s-au dovedit a fi provocate de circulația pe autostradă cu o cutie de bagaje pe plafon.

Schi de primăvară în Alpi și prima întâlnire Niro-Ionity

Ca întotdeauna, statistica cea mai interesantă este cea legată de costurile cu energia electrică, care a variat mult în ultimii patru ani, atât datorită creșterii costului unui kWh, dar mai ales în funcție de sursa de încărcare. Le-am documentat lunar în cadrul proiectului Electromobilitate, pentru ultimii doi ani (2023 și 2024), când anumite rețele au ridicat prețul peste 3 RON/kWh, sau dacă preferați o comparație mult utilizată, până la ”echivalența cu motoarele pe benzină sau diesel”…

Noi nu am întâlnit electromobiliști care să încarce doar la stațiile cele mai scumpe!

Informațiile transmise de Tibi dezmint aceste afirmații bazate de date punctuale, iar cele trei valori maxime din februarie-martie 2023 și mai 2024, au fiecare povestea lor. In rest, nici pomeneală de prețuri asemănătoare cu afumătoarele.

Costul călătoriilor de iarnă în străinătate cu Niro

Am amintit de călătoria din februarie-martie 2023, descrisă în detaliu de Tibi în articolul de mai jos, din care am redat concluziile, fiind o bună imagine a situației rețelelor de încărcare din primăvara anului 2023 pe traseul abordat.

Schi de primăvară în Alpi și prima întâlnire Niro-Ionity

  • Distanța totală: 3780km
  • Consum mediu: 22.2 kWh/100km
  • Total încărcări pe traseu: 861 kWh
  • Cost total încărcări: aprox. 1550 lei
  • Timp de deplasare: 51h12m
  • Timp pentru încărcări: aprox. 14h
  • Hub-urile cu multe stații rapide schimbă complet modul în care mergi la drum lung cu mașina electrică și elimină orice urmă de stres.
  • Încărcarea la Ionity este o experiență foarte plăcută și foarte economică, în cazul în care ai abonament lunar (direct la Ionity sau printr-un brand auto cu care au parteneriat, gen Kia Charge)
  • Stațiile puternice din România de regulă sunt în curte la dealeri, probabil unul din cele mai proaste locuri în care ar putea fi amplasate. Nu ai acces la toalete, cafea sau mâncare, de multe ori trebuie să convingi paznicul să te lase să intri și nu sunt mereu în zone de tranzit.
  • În multe benzinării de pe A1 au apărut sau o să apară câte 2-3 stații de încărcare rapide, în special la Mol/Rompetrol. La Mol sunt cele mai scumpe (3.2 lei/kWh), urmate de cele Rompetrol (prin Renovatio) la 2.5 lei/kWh. Problema nu mi se pare neapărat prețul. ci faptul că nu te poți baza pe ele momentan: unele nu au spor de putere și sunt limitate la 20 kW, altele când merg când nu merg și dispar din aplicație. Sper să se rezolve în curând.
  • Idle fees (taxele pe minut percepute după ce o mașină ajunge la 80/90/100%) ar ajuta foarte mult în toate punctele de tranzit, precum și la stațiile rapide din parcări. Am văzut de mai multe ori, inclusiv la Ionity, mașini lăsate mult timp în priză după ce au ajuns la 100%. Nu contează că erau iX, Spring, EQS sau Taycan, cât timp nu există penalizări nu o să fie nimeni presat să aibă bun simț.
  • Cutia de plafon nu a crescut consumul așa mult cum mă așteptam, în special la viteze de autostradă. S-a dovedit o alegere bună să merg pe ceva cât mai jos, că am reușit să intru la limită în câteva parcări subterane (cu limita de înălțime 1.95m)
  • Când ai stații rapide de cel puțin 75kW pe care te poți baza, nu este stresant să mergi în intervalul 5…10-75%, pentru a profita cât mai mult de curba de încărcare.
  • Este destul de frustrant că multe aplicații de încărcare nu sunt disponibile pentru persoanele care și-au făcut cont în România. Cu Mol a fost un avantaj mare că pot folosi aceeași aplicație și în România și în Ungaria. Chiar dacă nu au cele mai bune prețuri sau cele mai rapide stații, sunt foarte ușor de folosit.

Este firesc ca într-o călătorie mai lungă, prioritățile să fie reorganizate, după cum urmează:

  1. viteza de încărcare,
  2. poziția stației față de traseul ales,
  3. facilitățile disponibile (masă, toaletă, magazine, etc),
  4. prețul.

Cu o buna înțelegere a celor mai mari valori din 2023, cauzate de circulația pe autostradă cu o cutie de bagaje pe mașină, temperaturi scăzute și încărcările cele mai la îndemână, rămâne de clarificat de unde provine maximul din luna mai 2024. Iată ce ne scrie Tibi despre luna cu cel mai scurt parcurs (385 km) înregistrat în patru ani:

Am făcut o singura excursie la munte în luna mai (2024) și am încărcat undeva cu 2.5-3 lei/kWh. În mod normal scade costul, după ce mai încarc la țară și pe la cazări, dar fiind doar 385 km, predominant a fost drumul la munte. Mai este posibil un ”plin de electroni” la sfârșit de lună, consumat doar în următoarea.

Eurocharge 2024

Așa cum am scris în introducere, Tibi a participat la una din cele mai complexe călătorii electrice organizată de Autocritica de la București la Lisabona și retur, având ocazia să conducă diferite modele 100% electrice. Din acest maraton auto, Tibi ne-a dăruit o colecție de articole remarcabile, cu impresii de călătorie și experiențe la volanul a șapte ”electrice” diferite:

  1. Vizită la Schaeffler pentru startul Eurocharge 2024
  2. Hyundai IONIQ 6. Forme și eficiență
  3. MG4. Compactă și agilă
  4. Porsche Taycan. Evoluția navei amiral
  5. Renault Scenic. Familia trece pe electric
  6. Volkswagen ID.7. Noul Passat al erei electrice
  7. Audi Q6 e-tron. Confort electric
  8. Ford Explorer EV. American cu suflet german
  9. L’Aventure Michelin. O vizită în lumea cauciucului

MULȚUMIM Tibi pentru îndelungata colaborare și pentru contribuțiile substanțiale la promovarea mobilității electrice prin proiectele Electromobilitate și Autocritica.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.