In prima parte a retrospectivei pieței de vehicule electrice și a planurilor de viitor, am aruncat o privire la Tesla și trei startup-uri promițătoare (Nio, Lucid Motors și Rivian), aflate într-o poziție de invidiat, în care încasările de la public pentru gama de modele oferite, sunt suplimentate cu vânzări de credite de carbon pentru codașii electrificării.
In partea a doua, vom trece succint în revistă prăpastia dintre vorbele și faptele producătorilor tradiționali, forțați de legislația europeană și chineză să producă modele electrice pentru a îndeplini normele de CO2 în Europa și cota de vânzare NEV (new energy vehicles) în China.

Sursa – Transport&Environment
Grupul Volkswagen
Deși are cele mai numeroase modele electrice și PHEV în producție, întârzierea noului ID.3 a dat peste cap socotelile grupului german și la final de an vedem un efort major de producție și livrări pentru ID.3 și ID.4, ambele produse la Zwickau.
Faptul că livrările pentru ID.4, concurentul direct pentru Model Y și Mach-e în SUA, au fost amânate pana anul viitor, demonstrează cât de importantă este reducerea amenzilor europene, de care se pare ca nici alianța cu SAIC nu-i poate scuti pe producătorii germani.
Imediat după confirmarea de către Consiliul de Administrație a investiției de 150 miliarde euro în electromobilitate până în 2025, detaliile noilor modele și locațiile de producție au fost date publicității pas cu pas.
Față de ultimul articol dedicat acestui subiect, am mai aflat că viitorul VW Aero (întâmplător același nume cu asociația pentru electromobilitate din România) va fi produs tot în Germania, la Emden.
Grupul Hyundai Kia

Dupa un inceput cu volum sovaitor, parca neincrezatori in propriul succes cu modele electrice, executivii coreeni au decis sa asambleze indragitul Kona si in Europa si numarul inmatricularilor a crescut spectaculos atat pentru Kona cat si pentru Niro.
Despre planurile consecvente de trecere la o platforma electrica dedicata si de grupare a tuturor modelelor electrice sub brandul IONIQ am scris la vremea potrivita.
Numărul tot mai mare de imagini cu prototipuri camuflate surprinse în toate colțurile lumii, dovedesc că noile modele trec prin rigorile testelor de anduranță și vor ajunge pe piața europeană în 2021.
Până atunci însă, grupul Hyundai Kia este amenințat cu amenzi serioase în Europa, dacă nu poate crește numărul de Kona, Ioniq, Niro și Soul electrice livrate.
General Motors și Honda
Deși cu Volt și Bolt în SUA, botezate Ampera și Ampera-e în Europa, GM a avut două modele competitive la începutul competiției moderne pentru electrificare, în ultimii ani GM devenit mai degrabă irelevant în America de Nord. Bine reprezentat pe piața chineză, unde a lansat trei modele electrice pentru a îndeplini cota de NEV din vânzările de vehicule noi, GM demonstrează că pentru acolo unde este forțat, găsește soluții.

Intr-un efort de a atrage atenția, GM prezintă ocazional un viitor model nou, cum a fost show-ul cu Lyriq. Mai recent (19 noiembrie), GM a încercat în cadrul conferinței auto organizată de Barclays, să convingă din nou investitorii că au planuri de electrificare mărețe, care prevăd 30 de modele noi până in 2025, cu o investiție de 27 miliarde USD.
Începând cu definirea factorilor de succes, cel de a deveni numărul 1 în America de Nord în domeniul electric pare lipsit de realism, până la investiția totală alocată acestui domeniu, executivii GM pornesc în cursa electrificării, de pe poziții codase și nicidecum din pole position, cum anunța EV1.
Colaborarea cu LG Chem pentru o fabrică proprie de acumulatori și asocierea cu Honda pentru proiecte de viitor, indică aceeași dorință de a împărți costurile enorme de dezvoltarea a noilor platforme electrice și a softului necesar pentru conducerea autonomă.
Colaborarea cu Nikola pentru pickup-ul Badger pare împotmolita în scandalurile legate de startup-ul dedicat transportului greu. Si Honda s-a împotmolit în Europa cu lansarea târzie și recepția modestă din partea publicului a primului model electric, simpaticul Honda-e.
Honda și-a rezolvat problema amenzilor europene cumpărând credite de carbon de la Tesla, o soluție adoptată ocazional și de GM.
Ford și Volvo
Întârziate cu câteva luni, livrările noului Mustang Mach-e sunt iminente în SUA, o piață mare pentru SUV-uri, unde Model Y zburdă începând din primăvară fără concurenți direcți.
Recent, Ford a lansat un model Transit electric extrem de util pentru distribuția de mărfuri în aglomerațiile urbane și lucrează împreună cu Rivian (în care a investit peste o jumătate de miliard de USD) la electrificarea celui mai bine vândut pick-up american F150.
Până la instalarea noii administrații americane, cu o poziție mai favorabilă pentru ecologie, surse de energie regenerabilă și vehicule electrice, este foarte posibil ca Mach-e să ajungă în Europa. Pentru evitarea amenzilor, Ford s-a aliat cu Volvo, care era la jumătatea anului într-o poziție favorabilă pentru îndeplinirea normelor europene de CO2.
Cu ajutorul unei game foarte îndrăgite de PHEV, dar și a celor doua modele 100% electrice nou lansate, Polestar 2 și XC 40 Recharge, Volvo a ajuns din coada plutonului în frunte, alături de grupul PSA.
Toyota și Mazda
Cu toate că președintele companiei, Akio Toyoda, declara de curând că „Toyota are bucătăria și bucătarul”, în timp ce Tesla are doar rețeta, singurul model 100% electric oferit în Europa, Lexus UX300E înregistrează mai degrabă rezultate modeste (54 de unități în 2020 pe piața norvegiană, dintr-un total de 67202 înmatriculări).
Dar Toyota nu este sub presiunea amenzilor europene, îndeplinind limitele de CO2 cu ajutorul hibrizilor plug-in, perfecționați și promovați de mai bine de 20 de ani.
Din colaborarea cu Mazda în SUA nu se văd deocamdată rezultate concrete, în schimb noua Mazda MX-30 a fost bine primită in Europa (598 de înmatriculări in Norvegia) și asocierea celor doua firme le va scuti probabil de amenzi la finele anului 2020.
Pentru 2021, Toyota a prezentat planuri electrice interesante și dacă ultimul van electric, bazat pe platforma PSA EMP2 pentru Europa, este un indiciu, probabil colaborările globale cu PSA, GAC si BYD, vor fi in viitorul apropiat soluția preferată.
Toyota va fi un competitor redutabil și in aceasta categorie, odată cu materializarea aspirațiilor pentru industrializarea acumulatorilor solid state, care sunt întârziați cu trei ani, iar modelul cu pile de hidrogen Mirai, are deocamdată priză limitată la public.
Grupul PSA și Renault

Producătorii francezi au pornit la drum în 2020 cu o gamă de modele mai mici și echipate în mod tradițional cu motoare mai economice decât cei din țara vecină.
PSA a lansat o gama larga de modele 100% electrice asamblate pe aceeași platforma mixtă, sub toate mărcile grupului (Peugeot, Citroen, DS, Opel și Vauxhall) care înregistrează un bun succes la public în ciuda unor probleme cu softul.
Renault era la jumătatea anului într-o poziție bună și livrările masive pentru veteranul Zoe, aflat pe primul loc al înmatriculărilor în Europa, generează o rezervă de credite de carbon, care va fi vânduta celor ce riscă amenzi mari… Daimler și/sau Jaguar Land Rover?
BMW și Daimler
Dansând între „Power of choice” și o viitoare platformă electrică dedicată, începând din 2025, când „va fi momentul potrivit”, executivii de la BMW au pierdut rolul de lideri ai revoluției electrice, inițiat cu curajoasele proiecte i3 și i8.
Afirmația că publicul european nu dorește vehicule electrice a fost demolată în 2020, când atât oferta cât și volumul livrărilor a crescut, sub amenințarea amenzilor europene si chinezești.
In prezent, BMW pare că va îndeplini emisiile teoretice cu ajutorul hibrizilor plug-in, noul iX3 ajungând prea târziu pe piață, pentru a mai influența în mod semnificativ bilanțul emisiilor în Europa, dar ar putea avea o contribuție la cota de NEV în China.
Cât despre viitorul SUV X1, rămâne ca viitorul să decidă daca profeția BMW despre lipsa de apetit a publicului european pentru (monștri) electrici se va îndeplini.
Intre timp, concurenții de la Stuttgart declară că Daimler va deveni o companie mai mica și mai agilă cu un vast program de modele electrice. Le așteptăm cu mult interes, chiar dacă între timp titlurile cele mai recente au fost legate de lansarea iahturilor rutiere de lux Mercedes S și Maybach.
Diferența între vorbe și fapte pe calea electrificării rămâne considerabilă, dar eforturile actuale ale producătorilor tradiționali sunt o confirmare că viziunea Tesla, de accelerare a utilizării energiei regenerabile, progresează în fiecare zi.

My lifelong automotive career started with design and testing of ICEs, continued with service and sales, followed by 20 years of global seat design, requirements and knowledge management.
My recent passion for electric vehicles found its home at 24auto.ro and electromobilitate.