In vacanța lui Răzvan, care ne-a furnizat experiențe extrem de interesante la volan culese în Finlanda și Franța, contribuțiile săptămânale ale echipei Model 3 Long Range se reduc la două mașini, cu patru participanți la volan, ambele fiind conduse alternativ de cupluri de șoferi.
Model Y și Model 3 LR
Andrada și Andu au ca punct de pornire pentru călătoriile lor fascinante Bucureștiul, în timp ce Moni și subsemnatul am transmis informații în ultimul an din Motor City, zona Marilor Lacuri și Canada.
Ca într-o întâmplare din seria ”cea mai, cel mai” s-a nimerit ca cele două echipaje să sublinieze că participarea la proiectul Electromobilitate nu are limite de vârstă sau de geografie. Pasiunea și disponibilitatea de împărtăși experiențele la volan cu comunitatea interesată de mobilitatea electrică este liantul care trece peste timp, spațiu, vârstă și meserii.
Tot întâmplarea a făcut ca șirul de date săptămânale să înceapă pentru ambele echipaje în prima săptămână a lunii august 2023.
Mai întâi Andu a transmis informații despre prima lui electrică, un Model Y LR:
In continuare, ne-a dăruit un serial fascinant de relatări despre o călătorie memorabilă la Nord Cap și una de iarnă în Dolomiti:
- Călătorie spre Nordkapp cu Model Y Long Range (episodul 1)
- Călătorie spre Nordkapp – etapa Riga, Letonia – Oulu, Finlanda (episodul 2)
- Călătorie spre Nordkapp – Misiune îndeplinită! (episodul 3)
- Întoarcerea de la Nordkapp: Bjasta, Suedia – Vejle, Danemarca (episodul 4)
- Final de călătorie la Nordkapp: trei capitale în trei zile (episodul 5)
Excursiile electrice la mare distanță au continuat și după ce Model Y a fost schimbat cu un Model 3 LR:
- Călătorie spre Alanya cu Tesla Model 3 LR (episodul 1)
- Întoarcerea din Alanya cu Tesla Model 3 LR (episodul 2)
Dovada pasiunii și experienței dobândite rapid în domeniul mobilității electrice este subliniată de articolele despre competițiile organizate de asociația T.H.O.R.
- Competiții EV T.H.O.R. – ”Cat & Mouse” (episodul I)
- Competiții EV T.H.O.R. – ECO Challenge (episodul II)
In articolul introductiv, cu care demarează fiecare colaborare de 12 luni la proiectul Electromobilitate, Andu scria în urmă cu un an:
O să fie o experiență de neuitat, pe care o voi împărtăși în cadrul proiectului Electromobilitate. Acest program m-a inspirat și mi-a oferit încredere că viața cu mașina electrică e chiar foarte ușoară.
Andu – Tesla Model Y și Model 3 LR, București
Cu siguranță tinerii noștri colegi au adus prin entuziasmul și spiritul lor de aventură o componentă proaspătă de cunoaștere a experiențelor electrice la mare distanță de casă, pe care le-au împărtășit cu dărnicie atât în scris, cât și prin viu grai la întâlnirea cu publicul în cadrul evenimentului de la Reșița.
MULȚUMIM Andrada și Andu, să ne revedem cu bine la Deva în 21 septembrie.
Model 3 LR rwd
Despre cum a reușit să mă convingă cronicarul veteran despre tot ce era legat de Tesla, Marius (Model 3, Câmpina), ca după aproape cinci ani la volanul unui Model 3 LR rwd, să încep transmiterea datelor săptămânal, ar fi multe de scris.
Concentrat pe experientele maratoanelor, cu startul în ziua de Crăciun 2018 din Motor City și sosirea la Sibiu în martie 2019, după o traversare de iarnă prin Norvegia, Suedia, Danemarca, Germania, Austria și Ungaria, relatările subsemnatului au încercat să demonstreze posibilitatea călătoriilor electrice pe distanțe lungi, chiar și iarna.
Alte excursii de la Atlantic la Pacific și din zona Marilor Lacuri până în Florida, cu mulți kilometri parcurși în locații mai izolate din munți și Parcurile Naționale, au avut rolul de a demonstra simplificarea pas cu pas a planificării unei excursii electrice, pe măsură ce rețeaua de încărcare Tesla Supercharger a crescut ca densitate și putere de încărcare.
După 12 luni de transmitere săptămânală a datelor este greu de spus dacă mai poți aduce informații noi sau utile celor interesații de comportamentul din viața de zi cu zi unui anumit model. Cu toate acestea, am decis să continui monitorizarea, fiindcă veterana TM 3 a trecut într-un domeniu mai puțin cunoscut, cel de dincolo de 150.000 km la bord, când garanția mai acoperă doar acumulatorul și motorul.
Consumul mediu săptămânal
Andrada și Andu – București
Săptămâna aceasta am avut multe drumuri prin București și o calatorie Bucuresti-Pitesti-Bucuresti.
Încărcările au fost efectuate la locul de munca, casa bunicilor, Plugpoint Vulcan si Ampevo
Hotel Pullman.
Aerul condiționat a stat mereu la 20.5 grade si pe autostrada am mers cu 139km/h.
Raportul saptamanii:
- Distanta parcursa: 477 km
- Consum mediu: 22.0 kWh/100 km
- Cost total: 55.37 lei
- Cost mediu/100 km: 11.61 lei
Moni și Dan – Motor City (Michigan)
După o săptămână ceva mai caldă, în care am fost full-time bunici, kilometrii adunați cu drumurile la grădiniță, înot, locuri de joacă în parcuri, cumpărături și aeroport au fost ceva mai numeroși:
- parcurs 392 km
- consum mediu de 12.6 kWh/100 km
- încărcări la doar priza casnică din garaj
Deși suntem doi șoferi ce alternăm la volan și drumurile sunt un mix de șosele locale în spațiul urban și autostrăzi, consumul pare bine ancorat în zona 12.6 kWh/100km, atât de la ultima încărcare, cât și pentru toată săptămâna și primele zile din august.
După 151.208 km la bord, TM 3 își face în continuare datoria fără probleme tehnice.
My lifelong automotive career started with design and testing of ICEs, continued with service and sales, followed by 20 years of global seat design, requirements and knowledge management.
My recent passion for electric vehicles found its home at 24auto.ro and electromobilitate.