Bilanț luna mai – dincolo de primele 2 milioane de kilometri

Luna mai 2023 a fost marcată de revederea după un an cu gazdele ospitaliere de la Ciugud, unde echipa noastră a organizat un eveniment de promovare a mobilității electrice în cadrul CoBuild.

In plus, mai mulți colegi au trecut prin Ciugud și Păuca și au încărcat de la stațiile donate anul trecut primăriilor locale, după Electro-sezătoarea organizată în luna mai 2022. Stația de la Ciugud a fost instalată la cabinetul medical al comunei, în timp ce a doua își așteaptă rândul, după ce proiectul inițial nu a fost aprobat.

Remarcabilă decizia de instalare a unei stații de încărcare la școala din Păuca, unde elevii vor avea în acest fel oportunitatea să vadă modele electrice parcând în fața școlii, care le vor stârni cu siguranță curiozitatea.

Echipa proiectului în luna mai

Am subliniat in numeroase ocazii fluiditatea compoziției echipei, pe măsura ce colegii își iau rămas bun de la comunitatea formată in jurul proiectului, după împlinirea perioadei de 12 luni convenite la începutul colaborării. În același timp, continuarea activității pentru doi sau chiar trei ani nu mai este o raritate, după cum veți afla și pe parcursul lunii iunie.

Luna aprilie a fost marcată de un fenomen interesant în lumea electromobiliștilor, confirmând rolul de deschizător de drum al Spring-ului. Marcel (Deva) a trecut de la Spring la Megane, iar Octavian a renunțat la ambele mașini (Outlander PHEV și Spring) pentru o Tesla Model Y LR.

In luna mai, Spring-ul lui Răzvan (Berceni) a fost repus în funcțiune și am primit primul set de date de la noul coleg. In plus, luna mai a fost marcată în echipa noastră de altă dovadă a evoluției așteptărilor electromobiliștilor de la mașinile lor. Astfel, trei colegi și-au ridicat mașinile de la reprezentanța Tesla din București: Adrian (Ploiești) și cu totul întâmplător Darius (Timișoara) și George (Ineu) în aceeași zi, 30 mai:

  • Andra și Darius (Timisoara) și-au început cariera electromobilistică cu Renault Zoe, au trecut la Model 3 SR+ și au ajuns în final la Model Y LR.
  • George (Ineu) – după mai puțin de un an cu Renault Megane a decis să treacă cu Model 3 LR.
  • Adrian (Ploiești) – primul model a fost un Citigo, care rămâne in familie, în timp ce aventura electrică continuă cu Model Y.

Echipa activă în luna mai are 45 participanți, plus invitatul nostru din Michigan (Răzvan-BMW iX), cu 19 modele BEV diferite și următoarea distribuție geografică:

  1. Hyundai Kona – 8 participanți din Sibiu, București (în prezent Elveția), Cluj, Câmpina, Dej, Baia Mare, Timișoara și Târgu Mureș (în ordinea înscrierii în proiect)
  2. Kia Niro – București;
  3. ID.3 – 4 participanți din București, Cluj (2) și Timișoara;
  4. ID.4 – Cluj;
  5. IONIQ 5 – 2 din Timișoara;
  6. Hyundai Ioniq – Craiova;
  7. Peugeot 208 – Timișoara și București;
  8. Opel Corsa – Alba Iulia (în service pentru trei săptămâni Opel Corsa – cu mașina în service în luna mai, am redescoperit mirosul benzinei);
  9. Renault ZOE – 3 participanți din Crivina (PH), Târgu Mureș și Galați;
  10. VW e-Up – 2 participanți din Cluj și Râșnov;
  11. Skoda Citigo – Timișoara;
  12. Dacia Spring – 4 participanți Fălticeni (2), Pitești și Berceni;
  13. Tesla Model 3 – 6 participanți din Câmpina, București (2), Sibiu, Ineu și Motor City (Detroit, Michigan);
  14. Tesla Model Y – 5 participanți din București, Brașov, Sibiu, Ploiești și Timișoara;
  15. Renault Megane – 2 participanți Ineu și Deva;
  16. Fiat 500e – Timișoara;
  17. Volvo XC40 – București;
  18. Skoda Enyaq – Bacău;
  19. BMW iX – Motor City (Michigan).

Parcursul și consumul din luna mai

Parcursul total monitorizat în luna mai a fost afectat de accidentele neprovocate ale colegilor noștri din echipa Kona, dar și de imobilizarea mașinii lui Claudiu (Opel Corsa) în service.

Notat cu alb – localitatea unde am organizat evenimente de promovare a mobilității electrice

Odată cu temperaturile plăcute din luna mai, consumul mediu al echipei a scăzut la o valoare cu care nu ne vom mai întâlni până în septembrie sau octombrie, datorită consumului mai mare de energie cu climatizarea pe parcursul lunilor iunie, iulie și august.

Concluzii luna mai

Parcursul total monitorizat săptămânal începând din 2018 (2.135.612 km) este punctul de referință pentru statisticile datelor comunicate de participanții la proiect.

Fiecare echipaj contribuie cu experiențele acumulate la volan în viața de zi cu zi, într-o multitudine de cazuri de utilizare, zone geografice și modele 100% electrice.

Cunoștințele sunt puse cu generozitate la dispoziția tuturor celor interesați de mobilitatea electrică, cu o investiție considerabilă de timp pentru colectarea, organizarea și transmiterea datelor. Echipa activă în luna mai a acumulat peste 1.68 milioane km la bord și le mulțumim pentru pasiunea și efortul cu care comunică și educă publicul interesat, atât prin articole cât și prin participarea la evenimente.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.