Bilanț record – peste 115.000 km în luna august!

În luna iulie am semnalat mai multe mașini din garajul nostru virtual imobilizate în service pe termen lung, din cauza dificultăților cu livrarea pieselor de schimb. În august doar Megane-ul lui Marcel a rămas parcat la Deva, deși racordul pentru lichidul de răcire al acumulatorului a sosit. Așteptarea continuă însă pentru SDV-ul necesar instalării.

Luna august a fost caracterizată de cele mai lungi călătorii electrice din acest an, descrise în detaliu de doi debutanți pe blog: Răzvan (Model 3 LR, Karstula, Finlanda) și Andu (Model Y LR, București), care au decis să continue colaborarea, furnizând informatii săptămânale pentru proiectul nostru.

Echipa activă, participantă la proiect cu raportări săptămânale sau lunare, este în continuă transformare. La fel ca în ultimii cinci ani, pe măsură ce unii colegi încheie stagiul de 12 luni de colaborare convenit cu fiecare participant, alții noi se alătură pentru a împărtăși experiențele la volanul unui automobil electric cu cei interesați.

Tuturor celor ce au continuat alături de echipa proiectului dincolo de primul an, apoi al doilea, al treilea sau chiar al patrulea (Tudor-IONIQ 5, Timișoara) le-am adresat un mare MULȚUMESC din partea comunității într-un articol dedicat, care este o actualizare a datelor publicate pentru prima oară în august 2022:

Echipa activă în luna august

Creșterea semnificativă a numărului colegilor cu diferite variante Tesla, care oglindește recordul înmatriculărilor din țară, dar și pe plan global, a dus la formarea a două echipe Model 3. Una este dedicată variantelor Standard Range, iar cea de doua celor Long Range, cu trei participanți din străinătate.

In iulie ni s-a alăturat Eugen (Model 3 LR rwd, Saarlouis, Germania), iar în august am primit primele informatii săptămânale de la Răzvan (Model 3 LR, Karstula, Finlanda), pe care l-ați cunoscut pe parcursul călătoriei din Finlanda și a celei din România:

Pe durata concediului lui Eugen, am adăugat datele săptămânale ale veteranei proiectului nostru, TM 3 LR rwd, care a trecut de 128.000 km, fara probleme tehnice în luna august.

Tot în luna august a debutat pe blog Andu (Model Y LR, București), cu o călătorie record de peste 10.000 km până în cel mai nordic punct al Europei, pe care am urmărit-o cu mult interes în cinci episoade:

Componența echipei

Cele 18 modele monitorizate, cu mai multe variante de echipare, sunt reprezentative pentru înmatriculările din luna august și mai ales parcul auto electric din țară și au acumulat de la achiziție peste 1.9 milioane km la bord. Toate mașinile din garajul nostru virtual activ sunt mai noi de cinci ani și doar trei au trecut de 100.000 km.

 1. Hyundai Kona – 8 participanți din Sibiu, București (în prezent Elveția), Cluj, Câmpina, Dej, Baia Mare, Timișoara și Târgu Mureș (în ordinea înscrierii în proiect);
 2. Tesla Model 3 SR –  4 participanți din Câmpina și București (3);
 3. Tesla Model 3 LR – 4 participanți din Ineu, Saarlouis (Germania), Karstula (Finlanda), Michigan (SUA):
 4. Tesla Model Y – 5 participanți din București (2), Brașov, Sibiu și Ploiești;
 5. ID.3 – 4 participanți din București, Cluj (2) și Timișoara;
 6. Dacia Spring – 3 participanți Fălticeni (2) și Pitești;
 7. VW e-Up – 2 participanți Cluj și Râșnov;
 8. Peugeot 208 – 2 din Timișoara și București;
 9. IONIQ 5 – 2 din Timișoara;
 10. Renault ZOE – Crivina (PH);
 11. Kia Niro – București;
 12. ID.4 – Cluj;
 13. Hyundai Ioniq – Craiova;
 14. Skoda Citigo – Timișoara;
 15. Renault Megane – Deva;
 16. Fiat 500e – Timișoara;
 17. Volvo XC40 – București;
 18. Skoda Enyaq – Bacău;

Parcursul total monitorizat în cadrul proiectului

Cu o lună record, în care echipa a raportat un parcurs total de peste 115.000 km, la sfârșitul lunii august 2023 am depășit parcursul monitorizat pentru întregul an 2021. Realitatea, greu de neglijat în contextul controverselor despre utilitatea ”electricelor” în afara aglomerațiilor urbane, este că o mare parte din acest parcurs a fost acumulat după călătorii lungi în străinătate.

 1. Andu: 10.226 km destinația Nordkapp, Norvegia;
 2. Silviu: 7203 km, vacanță în Italia;
 3. Peter: 4839 km, destinația Stuttgart;
 4. Răzvan: 4519, întoarcerea în Finlanda;
 5. Cosmin: 4115 vacanță în Croația.

După călătoriile de vacanță sau în interes de serviciu în țară, colegii noștri au semnalat vești bune legate de rețeaua de încărcare în general, de amplasarea unui număr mai mare de stații în parcările autostrăzilor și de locurile ”prietenoase cu electromobiliștii”, pensiuni și restaurante prevăzute cu stații de încărcare. Cu siguranță este loc de mai bine, pe măsură ce înmatriculările cresc și parcul auto electric se dezvoltă în România.

Parcursul și consumul din luna august

În prima lună de participare la proiectul Electromobilitate, Andu (Model Y LR, București) împreună cu cei patru pasageri spre cel mai nordic punct al Europei, au stabilit un record de parcurs lunar pentru anul 2023. Chiar dacă în top urmează mai mulți colegi despre ale căror excursii în străinătate am amintit mai sus, pe podium revine lună de lună micuțul VW e-Up! cu care Alin a acumulat aproape 7000 km în zona Brașov – Râșnov.

Indiferent cât de multi sau de puțini km a parcurs fiecare mașină, în funcție de nevoile utilizatorilor, important este că nu a produs alt zgomot decât cel al anvelopelor și nu a lăsat în urmă emisii poluante.

NOTĂ: Bilanțul pentru participanții marcați cu * se bazează pe raportările săptămânale.

Costuri cu încărcarea

Așa cum scriam și în bilanțul din iulie, bilanțul din august confirmă costul mai ridicat al încărcărilor din timpul călătoriilor lungi în străinătate:

Ne-am obișnuit să regăsim în zona costurilor mai mari colegii din străinătate și cei porniți în călătorii internaționale lungi, unde prioritatea este acordată vitezei de încărcare și evitării ocolirilor prin orașe, chiar dacă prețul nu este întotdeauna ideal.

Bilanț luna iulie – informații despre echipa cu 1.7 milioane km la bord

Contrar opiniei generale că încărcarea gratuită s-a încheiat în România, o parte din colegii noștri raportează costuri ZERO sau foarte scăzute, semn că s-au mai găsit câteva oportunități și în luna august. Majoritatea costurilor mici sunt obținute cu o combinație ideală de încărcări:

 • la locul de muncă, acolo unde angajatorul achită costul energiei electrice;
 • acasă din rețea, cu condiția unor contracte avantajoase;
 • de la panouri fotovoltaice, după ce investiția inițială a fost făcută cu gândul de a alimenta nevoile casnice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.