NIO eT5, Power Swap și întrebarea cheie: ”L-ați cumpăra?”

Încet, dar sigur, ne apropiem de finalul celor 10 episoade (lista la final) desprinse din experiențele acumulate la volanul unui NIO eT5, după mai mult de 5600 km parcurși în Europa între 15 aprilie și 13 mai.

Mi-am dorit pentru acest turneu al amintirilor, dar și plin de experiențe noi, un eT5 Touring, călătorind în trei, cu bagaje mele pentru o lună. Dar nu a fost disponibil și m-am ales cu un frumos eT5 alb, echipat cu toate dotările posibile din lista lungă de ”Extras” oferită în Germania.

Traseul a fost în mare parte o reluare a celui cu TM 3 din 2019, inclusiv participări la evenimentele de promovare a mobilității electrice în România. În urma cu cinci ani, scurte test drive-uri oferite cu Model 3 LR rwd, o noutate în Europa la vremea aceea, au constituit highlight-ul experienței Tesla. Prima întâlnire din seria ElectRoMania, demarată la Brebu Nou (CS), a fost urmată de întâlnirea de la Bran, Salonul Auto de la Brașov și seria de testdrive-uri din Mărginimea Sibiului și Păltiniș organizate de Marius Bârsan.

Întâlnirile din acest an, la care am participat cu NIO eT5 au fost:

  • Reșița și Brebu Nou, dedicat aniversării primilor cinci ani de la startul evenimentelor din seria ElectRoMania;
  • Caransebeș, în premieră, organizator colegul Marius (Kona 2024, Bolvașnița) singurul cărășan ce participă la proiect;
  • Sibiu, o reluare a plimbărilor electrice din Mărginimea Sibiului;
  • Deva, prima întâlnire cu echipele de robotică de la Colegiul National Decebal.

De data aceasta, am fost constrâns să renunț la bucla scandinavă, fiindcă NIO limitează parcursul la 5000 km în contractul BaaS – Battery as a Service de o lună, după care fiecare km costă 0.25 euro.

Experiența pe scurt

Fiind de cinci ani și opt luni proprietari ai unei Tesla Model 3 LR rwd, cu care am parcurs peste 148.000 km alternând cu soția la volan, impresiile culese într-o luna cu NIO eT5 vor fi în mod subiectiv comparate cu cele cu TM 3, dar condimentate cu câteva observații legate de noul Model 3 (MY2024), testat recent (detalii aici).

Majoritatea încărcărilor pe drumul spre și dinspre România le-am efectuat în rețeaua Tesla Supercharger, pentru a compara timpul de încărcare și costurile cât mai exact cu putință, rezultatul fiind defavorabil pentru NIO, atât ca timp cât și cost, ambele din cauza consumului mai mare, rezultând în mai multă energie încărcată la fiecare oprire, în medie cu 35%.

Ce mi-a plăcut:

  • battery swap, ca soluție foarte rapidă la drum lung, depășind așteptările ca simplitate de rezervare, direct de pe harta proiectată pe ecranul mașinii și utilizare. De fapt nu ai altceva de făcut decât să oprești mașina pe locul desemnat. Toate operațiile sunt automate:
    • manevrele de parcare în interiorul stației Power Swap,
    • poziționarea mașinii,
    • extragerea acumulatorului descărcat,
    • instalarea celui încărcat 90%
    • testarea finală,
    • achitarea direct din contul NIO.

MULȚUMIM Alex (ID.3, IF) pentru compilarea imaginilor alăturate, care prezintă toate fazele de mai sus.

MULȚUMIM Horst (BMW i4, Achsheim) pentru mâna de ajutor oferită la Zusmarshausen, care a făcut posibilă această filmare.

  • AP – simplu de activat, fără frânări neintenționate și extrem de cursiv, cu accelerații și schimbări de direcție line;
  • suspensia, care absoarbe denivelările mici, dar ține mașina bine pe șosea, fără să pedepsească pasagerii așa cum o face TM 3 (NOTA: la noul Model 3 suspensia este surpriza cea mai plăcută, de unde se vede cât de importantă este concurența în orice domeniu);
  • interiorul, scaunele cu ventilație și masaj și ecranul disponibil pasagerilor din spate pentru reglarea AC, muzică, etc.
  • dialogul cu NOMI, asistentul virtual bun la de toate, de la navigație, comenzi vocale pentru numeroase funcții, telefoane și mesaje, până la buletinul meteo din fiecare dimineață.

Ce nu mi-a plăcut:

  • spațiul prea mic pentru bagaje și lipsa frunk-ului, atât de util pentru cablurile de încărcare, mai ales atunci când se murdăresc după o utilizare iarna sau pe ploaie;
  • consumul și mult prea puține informații statistice despre acesta;
  • navigația, deși harta este foarte amănunțită și perfect vizibilă, chiar și pentru ochii mei mai obosiți, direcțiile vocale sunt pe baza numerelor de identificare drumurilor DN xx, DJ yy etc, nu pe cea a localităților marcate pe indicatoare;
  • ”coarnele de melc” unde sunt poziționate camerele pe plafon;
  • PREȚUL

Experiența în detaliu

Detalii scrise la cald, găsiți în cele opt episoade dedicate lui NIO eT5, plus unul despre fratele mai mare, după un scurt test drive cu NIO eT7 (lista atașată la final).

Acum, după o lună de la predarea mașinii la NIO House Frankfurt, ideile s-au mai așezat și am revenit la subiect după ce Andrei (Kona, Brașov), care a vazut mașina la Reșița și Caransebeș și în plus cochetase cu ideea unui eT 5 Touring la fel ca mine, m-a întrebat direct: ”L-ați cumpăra?”.

Răspunsul și atunci și în prezent este deocamdată nu, singurul motiv fiind prețul, care foarte probabil va crește în Europa, după propunerea de introducere a taxelor pentru autovehicule electrice produse în China.

Sursa: NIO Germania

To swap or not to swap?… aceasta este întrebarea

O altă discuție cu colegii din proiect și publicul interesat s-a născut în jurul conceptului Power Swap. Deși durează mai puțin de 5 minute, iar cele șase stații utilizate au fost extrem de convenabil amplasate lângă autostradă, condiția de utilizare este semnarea contractului BaaS – Battery as a Service.

Pentru acumulatorul de 100 kWh costul lunar este 289 EURO, ceea ce reprezintă mai mult de 3500 EURO/an, considerând că fiecare swap se taxează suplimentar cu 10 EURO, pe lângă energia ”încărcată” prin swap (calculată prin diferența între 90% cât are acumulatorul nou și % SoC rămas în bateria schimbată. Am atașat un exemplu din Olanda la final).

Aici fiecare își va face propriile calcule, în funcție de km parcurși anual și frecvența estimată pentru schimbarea acumulatorilor. După șase ani, costul abonamentului lunar acoperă cel al acumulatorului nou de 100 kWh (21.000 euro), dar utilizatorul nu-și face gânduri legate de degradarea sau schimbarea acumulatorului în perioada după garanție, așa cum se îngrijorează unii proprietari, mai ales la începutul utilizării primului model electric.

Perspective

In China, NIO oferă pe lângă acumulatorii de 75 și 100 kWh disponibili în Europa și unul de 150 kWh, perfect interschimbabil. Autonomia realizabilă cu acest acumulator depășește ”bio-autonomia” pasagerilor, așa cum am învățat și în timpul călătoriei cu eT5, atunci când, fiind în trei, am avut nevoie de pauze mai des, decât a avut nevoie NIO de electroni.

Se elimină cele două soluții, swap și acumulatori de capacitate foarte mare (150 kWh), reciproc? Rămâne de văzut…

Dacă pot încărca acasă sau la locul de muncă, acumulatorul de 150 kWh este interesant doar pentru concedii (și să astupe văicăreala scepticilor, care turuie mai departe despre cei 1000 km realizabili cu un diesel, ignorând emisiile poluante și cele de CO2).

In schimb, așa cum îmi spunea un taximetrist timișorean, aflând că sunt pasionat de ”electrice” (ceea ce nu este prea dificil…), pentru cei ce își câștigă existența la volan ”în timpul cât stai agățat de stație, nu produci”.

Pentru aceștia swap-ul ar putea fi alternativa mai bună, decât să cari ditamai bateria de 150 kWh toată ziua după tine prin oraș. NIO ne asigură că noul acumulator de 150 kWh este cu doar 60 kg mai greu decât cel de 100 kWh, dar TÜV-ul german rămâne sceptic și nu permite interschimbarea acumulatorilor cu masă diferită.

La final

La final, un exemplu de costuri pentru încărcări și swap și încărcări la destinație în Olanda cu NIO eT5, comparația Germania – Olanda este aici).

Traseu Olanda cu NIO eT5 (Sursa: Plugshare)
  • NIO Power Swap – Maastricht

Diferența între 23% la sosire si 90% la plecare reprezintă aprox. 67 kWh, acumulatorul fiind de 100 kWh.

Incluzând și taxa de schimbare rapidă de 10 EUR, plus TVA-ul olandez, rezultă un cost de 0.50 EURO/kWh.

  • încărcare la hotel

Nu am reușit să pornesc încărcare lentă la hotel, iar cea rapida a rezultat în cele mai mari costuri 0.79 EURO/kWh din întrega excursie, pentru această variantă extrem de convenabilă de încărcare.

Lista articolelor cu și despre NIO eT5 utilizat în perioada 15 aprilie – 13 mai

  1. Tesla Model 3 LR – cronică internațională și prima vizită la NIO house Frankfurt
  2. Tesla Model 3 cronica săptămânală și a doua zi cu NIO eT5
  3. Bilanț intermediar cu NIO eT5 după 2000 km
  4. NIO eT5 – bilanț după 2500 km în primele două săptămâni
  5. NIO eT5 – călătorie spre vest, Salzburg și Bavaria
  6. NIO eT5 în pelerinaj la electro-Mekka: Zusmarshausen
  7. NIO eT5 – experiențe europene Germania și Olanda (episodul 7)
  8. Primele impresii după un test drive cu NIO eT7
  9. NIO eT5 – despre Power Swap la final de turneu european

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.