Inevitabil, una din întrebările jurnaliștilor la întâlnirea de la Timișoara (joi 20 aprilie) cu echipa proiectului Electromobilitate a fost legată de service-ul pentru automobile electrice.
Dialogul a fost sare presărată pe rana deschisă a colegilor, care are fiecare un sac de povești mai puțin vesele despre intereacțiunea cu o parte din service-uri. In industria auto există de multă vreme convingerea că, pe termen lung, nicio mașină nu este mai bună decât service-ul de care dispune.
Cu toate acestea, la conferința trimestrială cu investitorii și analiștii, ținută miercuri, 19 aprilie, la o întrebare plasată în contextul creșterii veniturilor Tesla din servicii, Elon Musk a afirmat: ”No service is best service” din punctul de vedere al clientului. Afirmația a rezonat cu o bună parte a celor ce s-au simțit jecmăniți sau au plecat cu problema nerezolvată, sau altele noi, apărute după activitățile din service.
Cu toate că ne-am obișnuit cu tot mai multe articole tehnice (scumpe) de unică folosință, este greu de imaginat că un automobil se va încadra prea curând în această categorie. Acest gând, despre modul atât de diferit de abordare al serviciilor post vânzare, m-au determinat să revin la subiectul service, deși a fost abordat în numeroase articole și relatări, o parte fiind listate la final.
Service periodic obligatoriu sau recomandat?
În timp ce organizam datele primite de la participanți din ultima perioadă, mi-au atras atenția informațiile furnizate de doi colegi, în general foarte mulțumiți de mașinile lor. Erau suspinele legate de vizitele obligatorii la service, chiar dacă mașinile lor funcționează perfect.
Primul a fost Marcel (ID.3, Cluj) cu informația că a depășit 70.000 km și că ID.3-ul îi atrage atenția să meargă la service pentru revizia de doi ani.
”Doi ani?” au sărit în sus colegii obligați să meargă anual de revizie (George – Renault Megane, Ineu), sau cei care au intervale prestabilite în km, de exemplu 15.000 km (sau un an, depinde ce intervine mai repede) pentru Hyundai Kona, cum este situația lui Daniel (Kona, Dej).
Nu doresc să intru în polemica despre calitatea acestor revizii sau despre calificarea personalului. Ați aflat de la fiecare proprietar în parte cum au decurs ”ostilitățile”, fie că a fost vorba de problemele de calitate cu Peugeot e2008, de soft la Opel Corsa, sau de aparent ireparabila instalație de climatizare a unui Renault Zoe (găsiți lista articolelor la final).
Recall-uri și garanții
De asemenea doresc sa exclud din discuție recall-urile, care sunt click bite-uri bune pentru titluri bombastice, dar probabil cea mai mare dovadă de maturitate a unei industrii responsabile de siguranța noastră, a tuturor celor ce ne deplasăm pe șosele. Sunt scumpe pentru producător și pentru furnizorul în cauză, nu generează o aureolă pozitivă pentru firmă și model, dar nu costă proprietarul. Cel puțin nu direct.
Încerc să privesc situația reviziilor obligatorii din perspectiva unei persoane interesate să cumpere un model electric și are un buget bine definit. Pe lângă cheltuielile de achiziție, va calcula și pe cele legate de asigurare și consumul de energie electrică, dar mai puțin probabil să includă cele cu service-ul, fiind oricum mai mici decât schimburile periodice de ulei, filtre, curele, bujii, plăcuțe de frână, etc.
Costul service-ului – unul din factorii de decizie pentru achiziție?
Mai rar am primit întrebări despre costul service-ului, deși din informațiile colegilor și cele care circulă pe grupurile din media socială, costurile se adună în timp și variază foarte mult de la firmă la firmă.
Singurul răspuns de ce nu am fost afectat personal de aceste costuri, este că Tesla NU prevede revizii periodice pe durata garanției, dar recomandă cateva operații de întreținere în manualul de utilizare. Nu vreau să fiu greșit înțeles că Tesla nu ar necesita reparații. Este vorba strict de mentenanța periodică, obligatorie la alte firme pentru păstrarea garanției.
De exemplu, mașina familiei, un Model 3 long range tracțiune spate, asamblat în 2018 și preluat în noiembrie 2018, a acumulat peste 113.000 km. În toamna anului trecut au trebuit schimbate amortizoarele și brațele față, după ce mașina trecuse de 100.000 km. In rest, un set de anvelope, câteva filtre de polen și două seturi stergătoare de parbriz, au fost toată cheltuiala. Mai mult au costat repararea ciupiturilor din parbriz și ”lichidul de spălare parbriz” cum bine zicea un coleg, decât intreținerea mașinii.
La exemplarul fiicei noastre, tot un M3 LR rwd, fabricat în 2019 și preluat în martie 2019, cu peste 97.000 km la bord, nu a trebuit intervenit la suspensie, calitatea șoselelor din zona unde locuiește fiind cu mult mai bune decât cele din Michigan.
Revenind la subiectul reviziilor obligatorii și considerând intervalul de revizii de 15.000 km, ca la Hyundai, ar trebui să mă pregătesc de a opta revizie. Dacă ar fi la un an, ca la Megane, de a cincea.
Bineînțeles că nu m-am gândit la aceste costuri suplimentare, atunci când am decis să comand un Model 3 pe nevăzutelea și neîncercatelea. Dar poate ar fi un punct bun de analiză, atunci când bugetul este strâns și alegerea între două modele pe muchie de cuțit.
Citate despre service
Opel Corsa
Suntem foarte încântați de alegerea făcută și mașina e superbă la condus și la comfort termic.
Chiar dacă experiența cu reprezentanțele Opel nu a fost cea mai plăcută și sper să ajung cât mai rar pe acolo, aș cumpăra aceiași mașină încă o dată, dacă ar fi să dau timpul înapoi.
Claudiu – Opel Corsa, Alba Iulia: Opel Corsa după 40.000 km parcurși într-un an și o lună (episodul 2)
Problema 3. Service. La mai toți producătorii sunt probleme cu personalul și instruirea acestuia vis-a-vis de mașinile electrice; mă voi rezuma la experiența mea cu Opel.
La 5000 km și-a început cântecul un greiere în portiera șoferului. Service-urile din București le-am luat la rând, NIMENI nu a putut să rezolve situația. Ba am primit și o hârtie de la un service că zgomotele de rulare nu sunt acoperite de garanție și o mustrare zdravăna – „păi ce vrei dom`ne de banii ăștia … e o Corsa… „ . Din nefericire, situația nu a putut fi rezolvată nici contra cost, iar la 30.000 km am vândut mașina cu greierele aferent.
Adrian Cioclov – De ce am renunțat la mașina electrică după 2 ani de utilizare zilnică și ce înlocuitor i-am găsit
Volkswagen
Kilometrajul a atins borna de 70.000 km, zile rămase până la prima revizie programată: 46.
Marcel – VW ID.3, Cluj S13 Status ID.3, borna de 70.000 km și Megane E-Tech la final de martie
In general, dar cu exemple specifice
Colegii cu modele bazate pe platforma MEB a grupului VW au descris amănunțit problemele avute cu softul, iar cei cu modele produse de Stellantis (Peugeot și Opel) și-au depănat seria de intervenții în service în perioada de garanție. Nici Zoe nu a fost lipsită de probleme, Ciprian (SV) nimerind un exemplar mai buclucaș, iar Konele trecute de 100.000 km și-au semnalat vârsta cu înlocuiri de reductoare, în două cazuri din trei exemplare.
Tesla nu face excepție de la critica cuvenită pentru phantom breaking, după instalarea funcției Autopilot, sau a duratei mari de livrare a pieselor de schimb. Service-ul rămâne punctul slab din întreaga experiență bună oferită la achiziție, condus și mai ales încărcare. Faptul că nu se bazează pe intermediari, dealerii tradiționali fiind obișnuiți să câștige din întreținere curentă (schimburi de ulei, filtre, bujii filtre, etc.) și par să urască tot ce este electric (la Timișoara am fost întâmpinat în service cu: „voi ăștia cu electricele ne luați pâinea de la gură”) este un plus.
In concluzie, deși iubim mașinile electrice pentru eficiență, simplitatea condusului, liniște și performanțele dinamice, am întâmpinat aspecte mai puțin plăcute în conviețuirea de zi cu zi. Între cei 52 de participanți la proiectul Electromobilitate, au fost numeroase cazuri în care un model mai buclucaș a fost schimbat cu altul mai promițător sau mai performant, după cum sunt și colegi care au achiziționat a doua și chiar a treia mașină, tot electrică.
Astăzi își face debutul pe blog un fost și probabil viitor electromobilist, pe care o serie de probleme legate de soft și service l-au determinat să renunțe după doi ani la Corsa. Opiniile exprimate aparțin autorului și nu coincid cu cele exprimate de majoritatea celor ce și-au depănat experiențele pe blog.
Introducere la articolul De ce am renunțat la mașina electrică după 2 ani de utilizare zilnică și ce înlocuitor i-am găsit
Alte articole pe tema service și recall
- Nu chiar totul este roz cu Dacia Spring – TREI LUNI așteptare pentru o siguranță?!
- VW ID.4 – Experiențe din service, plusuri și minusuri
- Cu Tesla Model 3 în service după patru ani și peste 100.000 km
- VW ID.3 – Status săptămânal și informații despre acțiunea pentru baterii
- Serial service – Revizie la Hyundai Kona Electric după 115.000 km
- Necazuri cu Opel Corsa în service
- Experiențe în service cu modelele din Grupa Mare
- A treia experiență cu service-ul mobil Tesla
- Hyundai Kona – rechemarea în service și opiniile proprietarilor
- Skoda Citigo prima rechemare în service: Ce mai face GO-e?
- Prima experiență cu service-ul mobil Tesla
- Service la domiciliu – un exemplu Tesla
My lifelong automotive career started with design and testing of ICEs, continued with service and sales, followed by 20 years of global seat design, requirements and knowledge management.
My recent passion for electric vehicles found its home at 24auto.ro and electromobilitate.