În vacanță cu ”garsonierele pe roți” (episodul 7)

Ce ar mai fi de scris după șase episoade dedicate călătoriilor lungi de vacanță cu automobile electrice?

La prima vedere ar părea că nu ar mai fi nimic în plus, mai ales după relatările campionilor distantelor lungi (Model 3 LR) și a încăpătoarelor Model Y. Cu toate acestea, proprietarii mașinilor din Grupa Mare a proiectului Electromobilitate, VW ID.4, Skoda Enyaq, IONIQ 5 și Volvo XC40, alintate de Tudor (IONIQ 5) cu numele generic ”garsoniere cu roți” au propria perspectivă asupra subiectului, formată din numeroase experiențe în țară dar și cele internaționale.

Diferențele semnificative nu sunt gabaritul, spațiul de depozitare sau consumul față de Model Y. Cel mai des sunt aduse în discuție viteza cu care acumulează electroni pentru continuarea călătoriei și confortul superior, dar și surprizele cu stațiile de încărcare, pentru care ai nevoie de aplicații mai mult sau mai puțin prietenoase cu utilizatorii.

Laurențiu – VW ID.4, Cluj

După mai mult de doi ani și jumătate de colaborare la proiect, Laurențiu ne-a îmbogățit lectura despre mobilitatea electrică privită de la volan, atât cu cronicile săptămânale, dar mai ales cu experiențele din țară și străinătate la volanul unui VW ID.4.

Cristi și Mihai – Skoda Enyaq

Chiar dacă în prezent Cristi (Brasov) adună mulți kilometri cu Tesla Model Y, primii pași în universul mobilității electrice au fost cu Skoda Enyaq. Destinul a făcut ca Enyaq-ul să se întoarcă în proiect cu noul proprietar, Mihai (Bacău), care are și el de povestit o aventură electrică pe distanță mai mare, cu remorcă și o încărcătura prețioasă.

Dan – Volvo XC40, București

Deși contribuțiile lui Dan la zestrea de informații transmise de utilizatori în cadrul proiectului Electromobilitate au demarat în ianuarie 2023, după doar zece luni ne-am făcut o idee foarte bună despre calitățile acestui model foarte îndrăgit în Europa.

Fără să fi trecut încă cu XC40 dincolo de granițele țării, Dan a acumulat peste 30.000 km în primul an de utilizare în România.

Peter – IONIQ 5 awd, Timișoara

Peter a rămas un membru activ al proiectului și după finalizarea stagiului de 12 luni, transmițând în continuare date interesante pentru bilanțul lunar. Prin colaborarea la proiect, Peter ne-a oferit o perspectivă unică despre energia electrică produsă cu ajutorul instalației fotovoltaice instalate pe plafonul IONIQ-ului, dar și despre binefacerile tehnologiei de 800 V, atunci când găsești stații suficient de puternice să poată potoli setea de electroni a platformei E-GMP, utilizată de Hyundai, Kia și Genesis pentru gama celor mai spațioase modele.

Tudor – IONIQ 5 rwd, Timișoara

La o săptămână după luarea în primire a noului IONIQ 5, a venit și prima provocare sub forma ediției inaugurale a raidului montan Transcarpatica. De atunci IONIQ-ul lui Tudor nu a lipsit de la evenimentele organizate în cadrul proiectului Electromobilitate. Chiar dacă proprietarul a fost ocupat, a găsit un șofer de rezervă, subsemnatul, dispus oricând să alunece lin cu ”garsoniera” pe serpentinele din Carpați. După doua experiențe mai lungi la volan, prima și a treia ediție Transcarpatica, trebuie să recunosc că IONIQ 5 este sus de tot pe lista preferințelor personale.

Câteva concluzii

Din experientele împărtășite de colegi despre cele mai mari automobile electrice participante la proiectul Electromobilitate rezultă un plus pentru confortul și spațiul generos oferit la călătorii lungi.

La drumurile spre vest, rețeaua Ionity și stațiile rapide de 300 kW au fost prieteni de nădejde pentru încărcări rapide, în timp ce capabilitățile V2V sau instalația fotovoltaică cu care este echipat exemplarul lui Peter, nu au reprezentat avantaje practice majore, chiar dacă sunt foarte atractive pe lista de specificații.

Odată cu adoptarea standardului de încărcare Tesla (NACS), Hyundai, Kia și Genesis vor răspunde mai bine și în America de Nord, nevoilor electromobiliștilor la călătorii lungi, fără aplicații și complicații.

Încărcare demonstrativă pe Transalpina, la a doua ediție Transcarpatica (2022) fiindcă se poate, nu fiindcă a fost nevoie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.